Европейски фестивал на изкуствата

По традиция във фестивала участват ученици от класическите лицеи в Холандия, Великобритания, Франция и Германия. За първа година за участие във фестивала бяха поканени и ученици от единственото класическо училище в България – НГДЕК. Целите на фестивала са свързани с осъществяването на междукултурен обмен, с предаването на ценен опит, с получаването на професионално обучение в различни сфери на изкуството. Всяка държава представи свой уъркшоп в продължение на три дни:
Холандия – мини мюзикъл; Великобритания – фотография; Германия – мозайки; Франция – танци (не успяха да участват този път); България – традиционни български песни.

Хоровите състави на гимназията бяха удостоени с възможността да изпълнят самостоятелен концерт в църквата „Св. Павел” в гр. Баарн още първата вечер. В концертната програма прозвучаха старинни църковни песнопения, автентични и обработени фолклорни песни, класически произведения за глас и пиано. В края на концертната вечер взискателната ни публика стана на крака, а след това изпрати моите момчета и момичета на три поредни биса.
В заключителната вечер на фестивала гостите в залата на класическия лицей в Баарн станаха свидетели на младите участници от Холандия и Великобритания, които редом до нашите момичета изпълниха едни от най-сложните и красиви български народни песни, сред които „Девойко, мъри хубава” и „Ерген деда”. В рамките на 5 дни се осъществи творческа среща, диалог и създаване на постоянни контакти с един вокален ансамбъл и с един смесен хор за църковна музика, с които предстоят съвместни концертни изяви в България и Холандия.
След отличното представяне на учениците от НГДЕК, България и Класическата гимназия бяха удостоени с честта и възможността да бъдат домакини на следващото издание на Европески фестивал на изкуствата през 2017 г. Това е огромно признание за цяла България, както и за мястото на нашата страна в Духовна и Културна Европа на 21 век.

Даниел Иванов

гр. Баарн, Холандия, 2015г. гр. Баарн, Холандия, 2015г. гр. Баарн, Холандия, 2015г. гр. Баарн, Холандия, 2015г.