Certamina Latina

От 2007г. НГДЕК бе поканена за участва и в Хорациевия конкурс – друг изключително престижен международен конкурс по превод и коментар на стихотворение от поета Квинт Хораций Флак в неговия роден град Веноза, Италия. Завоюваните още през първите две години от участието на НГДЕК в Certamen Horatianum отличия (две втори и една първа награда) през април 2015 г. се увеличиха с още две награди – ученичките от 11 клас Мария-Магдалена Пейчинова и Бетина Янева спечелиха съответно втора и трета награда.

Поради отличната международна репутация на НГДЕК като една от най-силните и конкурентноспособни класически гимназии и лицеи в света през 2013г. училището беше поканено да участва и в трети изключително престижен международен конкурс по превод и коментар от латински език на стихотворение от Публий Овидий Назон в неговия роден град Сулмона – Certamen Ovidianum. От три участия на ученици от НГДЕК в него училището има три награди: Глория-Никол Георгиева (XIV Certamen Ovidianum 2013г.) и Калина Димитрова (XV Certamen Ovidianum 2014г.) спечелиха 6-та награда и стипендии за обучение. В проведения от 16 до 19 април 2015 г. XVI Certamen Ovidianum Минка Дешева (ученичка от 12 клас) беше удостоена с награда за най-добър превод на чужд език. Александра Петрова, ученичка от 12 а клас, втората ни участничка в Овидиевая конкурс, също се нареди в първата десятка класирани учени;и. Ученичките, участвали в двата конкурса, бяха подготвени, както всяка година, от д-р Лидия Домарадска.

НГДЕК „Константин Кирил Философ” участва по традиция от почти три десетилетия в престижния конкурс по Цицеронов превод в гр. Арпино, Италия. И тази година две ученички от 11 клас през месец май представиха училището на неговото ХХХV – то издание – Диана Зулчева и Мадлен Нанева от 11 д клас, подготвени от доц. д-р Йоана Сиракова (катедра по класическа филология при СУ „Св. Климент Охридски) и съпроводени за участието си в Арпино от Марта Методиева, учител по латински език и председател на МО па класически езици в НГДЕК.